Thursday, January 8, 2009

Βαλς με τον Μπασίρ



Το «Βαλς με τον Μπασίρ» είναι ένα φιλμ κόμικς που πηγαίνει την τέχνη του ανιμέισον ένα επίπεδο μπροστά. Αποτελεί ίσως την πρώτη αμιγώς πολιτική ταινία κινουμένων σχεδίων και η προβολή της στην Ελλάδα είναι τραγικά επίκαιρη, μια και συμπίπτει με τα φρικτά γεγονότα στη Γάζα, που έστειλαν το παλαιστινιακό ζήτημα δεκαετίες πίσω.

Το συγκεκριμένο φιλμ, όμως, μιλεί για τις σφαγές στη Σάμπρα και στη Χατίλα κατά τον πόλεμο του Λιβάνου το 1982, όταν οι ισραηλινές δυνάμεις επέτρεψαν σε Χριστιανούς φαλαγγίτες να μπουν σε παλαιστινιακά στρατόπεδα προσφυγών και να σφαγιάσουν γυναικόπαιδα και γέρους.
Αυθεντικό βιντεοσκοπημένο υλικό έχει μεταφερθεί ψηφιακά σε έναν παράξενο ονειρικό χώρο, όπου μέσα από την τεχνοτροπία rotoscope, η πραγματικότητα λειώνει ανάμεσα στις δύο και τις τρεις διαστάσεις. Το φιλμ είναι και ένα είδος docudrama, μια και ακολουθεί ημερολογιακή αφήγηση πάνω σε δραματοποιημένο αρχειακό υλικό. Η δραματουργία, η πλανοθεσία, το ονειρικό και το αντεργκράουντ στοιχείο καθώς και η εξαιρετική μουσική συνδυάζονται μοναδικά σε μια πρωτότυπη σύνθεση, που καταλήγει σε μια συγκλονιστική μείξη της πραγματικότητας (μέσω αληθινών σκηνών) με το ανιμέισον.
Την ιστορία διηγείται ο ίδιος ο σκηνοθέτης, ο Ισραηλινός Αρι Φόλμαν και αφορά δικές του εμπειρίες. Μια ταινία-μνημονικό τριπ, μια «Αποκάλυψη τώρα» του 21ου αιώνα σε κινούμενα σχέδια. Ενα παράδοξο ποίημα που μιλάει για την άρρωστη κοινωνία και τη φρίκη που παράγει.
Για να δούμε αν σε κάποια χρόνια θα υπάρξει κάτι αντίστοιχο για τη σημερινή σφαγή στη Γάζα...
Αλέξης Σταμάτης, συγγραφέας

No comments: